tiistai 12. syyskuuta 2017

Talkoilla vai tuilla lisää syntyvyyttä?

Kaikki puolueet ovat nyt perhepolitiikassa keskittyneet kiistelyyn siitä, minkälainen perhevapaajärjestelmä meille on hyväksi. Tavoitteena on parantaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. Lisäksi poliitikot ovat ilmeisesti huolestuneita alhaisesta syntyvyydestä.

Mutta auttavatko perhevapaat ja tukien tason nostaminen syntyvyyden lisäämisessä?

Expert Market on selvityksessään asettanut eri maita paremmuusjärjestykseen sillä perusteella, miten vanhemmat voivat sovittaa työelämän ja perhe-elämän yhteen. Hieno juttu Suomen kannalta, sillä parhaiden maiden luettelo on seuraava:
1. (paras) Suomi
2. Viro
3. Itävalta
4. Ranska
5. Saksa
6. Ruotsi
7. Japani
8. Norja
9. Luxemburg
10.Slovakia

Kymmenen heikointa maata perheen ja työn yhdistämisessä ovat:
koko joukon heikoin tilanne on USA:ssa
toiseksi heikon Meksikossa
jonka jälkeen seuraa Costa Rica (3 heikoin) ja Kanada (4 heikoin).

Tämän jälkeen seuraavat viidenneksi heikoimmasta alkaen Chile, Israel, Turkki, Irlanti, Uusi-Seelanti ja Sveitsi.

Selvityksen heikko kohta on se, että siinä keskitytään lähinnä äitiysloma-aikaan ja lapsuuden varhaisvaiheeseen. Kriteerinä käytetään tältä ajalta maksettua äitiys- ja vanhempainrahaa ja -vapaata.

Voimme olla siis iloisia siitä, että olemme osanneet järjestää perheille mahdollisuuden halutessaan hankkia jälkikasvua.

Mutta vaikuttavatko hyvät perhevapaat ja korvaukset syntyvyyteen? Nyt Antti Rinne ja kumppanit ristivät kätensä, ainakin henkisesti, ja toivovat vastaukseksi ”KYLLÄ”.

Valitettavasti elämä on karua, ja todellinen vastaus on iso ”EI”.

Tutkittaessa perhe-etuuksien suhteen sekä parhaimpia että heikompia maita ja syntyvyyttä niissä selviää, että:

1. Niissä maissa, joissa perhe-etuudet ovat heikompia, syntyvyys on merkittävästi korkeampi kuin perhe-etuuksien suhteen parhaimissa maissa. Keskimäärin heikompien etuuksien maissa syntyvyysluku on noin 2, kun se parhaiden maiden osalta on vain 1.6. Ero siis selvä.

2. Etuuksien suhteen heikompien maiden joukossa syntyvyysluvun 2.0 ylittävät: Israel, Meksiko,Turkki sekä Uusi-Seelanti. Jopa USA:ssa on tämä luku 1.8. Vastaavasti parhaiden maiden osalta vain Ranska pääsee syntyvyyden osalta tasoon 2.

3. Etuuksien suhteen kymmenen parhaan maan joukossa olevissa maissa syntyvyysluku on enemminkin lähellä 1.5 eli merkittävästi alhaisempi kuin väestömäärän entisellään pysymiseen tarvittava  2.1.

Kun nyt viisaat päättäjämme jälleen käyttävät merkittävän osaamisensa ja myös merkittävät voimavaransa ns. perhevapaauudistukseen, niin herää kysymys:

Panostatteko väärään asiaan? Jos kerran maailman parhaiksi koetut edut eivät ole vaikuttaneet muuta kuin syntyvyyttä alentavasti, niin miten luulette käyvän, kun etuuksia vielä parannetaan?

Vai haluatteko, että toimenpiteidenne johdosta syntyvyys alenee entisestään?


(Omasta mielestäni eurooppalaiset länsimaat, mukana tosin muutama muukin, ovat kadottaneet arvomaailmastaan ns. perhemallin, johon kuuluu myös lapsia. Sitä ei takaisin saada ihan heti, tuskin koskaan. Ennakointini on, että suomalainen syntyvyys alenee edelleen, ja on 2030-luvulla noin 1.3-1.4 eli hyvin alhainen, ja vain suurehko maahanmuutto voi sitä nostaa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti