maanantai 18. syyskuuta 2017

Suomalaisen median tärkeysjärjestys?

Suomalaisessa mediassa, Aamulehden ja Ylen johdolla, jahdataan sanoja. Jos yhdyssanassa esiintyy väärä osa, koko sana täytyy muuttaa, oli se miten järkevä ja vakiintunut tahansa.

EU:ta koskevissa uutisissa kauhistellaan sitä, että Saksassa eräs puolue on mahdollisesti pääsemässä liittopäiville. Tämä on niin väärin, koska suomalaisen median mukaan puolue on sellainen, että kukaan ei saa sitä äänestää.

Koko maapalloa koskevassa uutisoinnissa kauhistellaan USA:n presidentin (joka on täysin väärin valittu ja täysin väärä henkilö) twiittauksia.

Sen sijaan sellaisia seikkoja, jotka ilmeisesti vaikuttavat paljon enemmän koko maapallon tasolla kuin mikään edellä mainituista, ei käsitellä oikeastaan lainkaan.

Eräs tällainen merkittävä tapahtuma on Kiinan Kommunistisen Puolueen 19. kansallinen kongressi, joka alkaa lokakuun 18. päivä. Tämä on ainakin toistaiseksi jäänyt vajaalle huomiolle suomalaisessa mediassa. Sama koskee laajemminkin maailman nykyistä toista suurvaltaa eli Kiinaa.

Em. kongressissa tapahtuu todennäköisesti eräs tärkeä asia. Kongressi keskittää entisestään valtaa nykyiselle vahvalle miehelle Xi Jingpingille, jonka kuluvaa viisivuotiskautta pidetään onnistuneena. Hänestä tulee kiistatta maapallon tasolla merkittävä valtiomies. Yhtä merkittävä leinee korkeintaan USA:n presidentti. Sen sijaan Saksan, Ranskan, UK:n, Venäjän ja Japanin päämiehet (tai -naiset) jäävät kauas jälkeen.

Xi:n ja tätä kautta Kiinan tavoitteet ovat selvät. Kiina haluaa olla maailman ykkösmaa taloudellisesti, poliittisesti, teknologisesti, kulttuurisesti ja kaikilla muillakin alueilla. Tämä on tullut selkesti esiin jo nykyisestä toiminnasta ja tullee korostumaan kongressin hyväksymien suuntaviivojen perusteella tulevina vuosina. Merkittävää on havaita, että Xi aikoo yhdistää sosialismin ja konfutselaisuuden.

Teknologisen tavoitteensa osalta Kiina toimii kaiken aikaa mm. raideliikenteen kehittämisessä ja aurinkoenergian hyödyntämisessä.Ympäristön osalta edellä mainitun aurinkoenergian hyödyntämisen lisäksi Kiina muuttaa pohjoisten osien kiinteistöjen lämmitystä pois fossiilisesta energiasta. Poliittisesti Kiina hyödyntää ylivoimaansa lähialueilla ja painostaa enemmän ja vähemmän korrektisti pienempiä valtioita hyväksymään omia vaatimuksiaan. Poliittisesti ja taloudellisesti Uusi Silkkitie -projekti tulee toteutuessaan antaman Kiinalle Aasiassa merkittävän etuuden. Kotimaassa Kiina tavoittelee köyhyyden poistamista ja keskimääräisen elintason kaksinkertaistamista.

Jo tälläkin hetkellä Kiina on maailman ykkösmaa ostovoimakorjatulla BKT:lla mitattuna. Ympäristötietoiset vihreät tietävät, että Kiina on ylivoimaisesti suurin CO2- päästömaa.  Lisäksi Kiina on erittäin merkittävä muiden raaka-aineiden käyttäjä. Pankkiirit tietävät,että Kiina on merkittävä muiden valtioiden rahoittaja ja investoija. Jne. Jne.

Suurella todennäköisyydellä Kiina tullee toteuttamaan asettamansa tavoitteet. Perusteeksi tälle riittää se, että kaikki valta on sekä teoriassa että käytännössä yhden puolueen ja mitä todennäköisemmin yhden vahvan miehen hallussa. Hänen asemansa on rinnastettavissa sekä Maoon että Deng Xiaopingiin.

Kysymys suomalaiselle tiedostavalle medialle:

Miksi ihmeessä Kiina ei kiinnosta nykyistä enempää?
Missä on jatkuva tietovirta Kiinasta?
Missä ovat analyysit Kiinan merkityksestä ja ennen kaikkea tulevasta suunnasta ja tasosta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti