sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Mikä ihmeen Brics?

Suomalaisessa mediassa on ollut harvinaisen vähän esillä se, että Xiamenissa, Kiinassa, on menossa Brics-maiden kokous. Monet tietysti tuntevatkin kirjainyhdistelmän, mutta mitä on sen takana?

Brics-maat ovat: Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka.  
Tämänkertainen kokous on järjestyksessään jo yhdeksäs.

Brics-maat ovat asettaneet Brics-tavoitteiksi:
- maailmanrauhan ylläpitämisen
- yleisen kehityksen tukemisen
- kulttuurien kirjon lisäämisen
- maailman talouden hallittavuuden lisäämisen.

Tämänkertainen kokous pidetään Kiinassa, ja sen merkitystä tietysti korostaa Kiinan vahvan miehen eli presidentti Xi:n voimakas panostus kokoukseen ja sen läpivientiin.

Tämänkertaisen kokouksen tavoitteiksi on asetettu:
- syventää Brics-yhteistyötä
- lisätä globaalia hallinnointia yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi
- syventää Brics yhteistyötä henkilöiden keskinäisellä kanssakäymisellä
- toteuttaa institutionaalisia parannuksia ja muodostaa laajempia yhteistyökokonaisuuksia/osakkuuksia.

Ihmetystä herättää se, että suomalaisessa mediassa keskitytään pohtimaan Melanie Trumpin Teksasissa käyttämiä kenkiä. Voisi olettaa, että Brics-maiden kokous olisi painoarvoltaan hieman merkittävämpi.

Mitä Brics-maat sitten ovat?
- niiden yhteenlaskettu väestömäärä on noin 41 % koko maapallon väestöstä
- niiden yhteenlaskettu maapinta-ala on runsaat 26 % maapallon maapinta-alasta
- niiden yhteenlaskettu, ostovoimakorjattu BKT on noin 31 % koko maailman BKT:sta
- maailman kaupan kasvusta Brics-maat ovat tuottaneet viimeisten kymmenen vuoden aikana puolet
- maailman CO2-päästöistä Brics-maat aiheuttavat noin 42 %.

No vielä ehtii, kokous alkaa vasta huomenna. Toivon mukaan Melanien kengät ja aurinkolasit on siihen mennessä katsastettu ja voidaan keskittyä maailman kannalta hieman tärkeämpään asiaan.


3 kommenttia:

 1. Brics-mailla näyttäisi olevan näin päältä katsoen aika vähän yhteistä. Yksi ja toinenkin vaikuttaa sen sijaan haluavan nähdä Venäjän ja Kiinan läheisinä liittolaisina ja yhteistyökumppaneina.

  Minusta on paremminkin näyttänyt siltä, että Venäjä toivoisi paluuta siihen Kekkoslovakian aikaiseen vitsiin, jossa Suuri Johtajamme kutsuttiin Moskovaan kertomaan sikäläiselle Suurelle Johtajalle, miten voidaan luoda hyvät suhteet Suureen Itäiseen Naapuriin.

  Ei se Kiina minusta oikein näytä Venäjän ystävältä monessakaan mielessä. Paremminkin vaikuttaisi siltä, että Kiina katselee itämaisen kärsivällisellä kiinnostuksella Siperian massiivisia kuonnonvaroja, joiden se laskeskelee tipahtavan käteensä ennemmin tai myöhemmin suuremmitta rytinöittä: alkaahan venäläismiesten keskimääräinen elinikä lähestyä votkan alkoholiprosenttia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuonnonvarat ovat luonnollisesti luonnonvaroja, joihin Kiina ei kokene tarvetta työntää kuonoaan. Se voi Aisopoksen ketun kärsimättömyyden sijaan jäädä odottamaan siperialaisen rypäletertun (joka meillä muuttui jostain ihmeen syystä lähtökohtaisestikin happamiksi pihlajanmarjoiksi?) putoavan kuononsa eteen nautittavaksi.

   Poista
 2. Kiina toiminee kuten aina varsin käytännöllisten mutta pitkäaikaisten suunnitelmiensa mukaan ja kuten totesit heillä riittää kärsivällisyyttä. Luulenpa kuitenkin, että Kiina näkee maailman, sen talouden rakenteen sekä sen johtajuuden hieman eri tavalla kuin esim USA ja EU ja tämän kiinalaisen maapallon rakentamisessa kelvannevat kumppaneiksi myös Venäjä,Intia muut Brics maat. Kiinalaisten mukaan paikalla on myös muita ehkäpä tulevia kerhoon liittyviä maita.
  Ihmettelyni johtuu ennen kaikkea siitä, etteivät objektiivista tietoa ja maailman uutisia kaikista tärkeistä asioista meille välittävät tiedotusvälineemme näytä kiinnittävän asiaan kovinkaan paljon huomiota.

  VastaaPoista