maanantai 11. syyskuuta 2017

Islamisaatio kyseessä?

Laura Huhtasaari nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin käsitteen ’islamisaatio’. Luonnollisesti tämä herätti närkästystä. Islamisaation olemista tai olemattomuutta yhteiskunnassa (kuten Suomessa) voi pohtia tosiasiallisesti ilmenevien seikkojen perusteella. Jokainen voi mielessään pohtia, miten asianlaita on.

Eräs tällainen seikka on esimerkiksi se, mikä on yhteiskunnassa vallitseva oikeusjärjestelmä.Yleensä länsimaisessa oikeusvaltioperiaatteessa lähdetään siitä, että on olemassa yksi, yhteinen, kaikkia kansalaisia ja kaikkia maassa asuvia koskeva oikeusjärjestelmä, jonka säädöksiä kaikki noudattavat ja soveltavat.

Gatestone Instituutin käsityksen mukaan ainakin seuraavissa maissa sovelletaan maan oman, länsimaisen oikeusjärjestelmän ohessa ns. shariaoikeutta, joko epävirallisesti tai ainakin puolittain virallisesti.

Nämämaat ovat:
UK
Australia
USA,Teksas
Kanada

Yleensä shariaoikeus käsittelee perheoikeuteen ja perintöoikeuteen liittyviä kysymyksiä.

Olennaista ei mielestäni ole se, mitä asioita shariaoikeus käsittelee, vaan se, että annetaanko tälle menettelylle hyväksyntä vai ei. On vaikea ymmärtää, että missään länsimaassa edes harkitaan sitä, että yhtään mitään asioita voitaisiin käsitellä muun kuin koko yhteiskunnassa vallitsevan, yhteisen ja kaikkia koskevan oikeusjärjestelmän mukaan.

Luulisi erityisesti vihervasemmiston, joka kurkku suorana huutaa perustuslain perussuojan (kuten yhdenvertaisuuden) perään, olevan sillä kannalla, että on vain yksi ainoa oikeusjärjestelmä.

Vaikka Suomessa ilmeisesti ei ole minkäänlaista shariaoikeutta käytössä, niin tulevaa varten: 

Kysymys Juha Sipilälle ja Petteri Orpolle:
Mikä on tulkintanne oikeusvaltiosta? Pitääkö se sisällään mahdollisuuden shariaoikeuden käyttöön? Voidaanko Suomessa soveltaa suomalaisen oikeusjärjestelmän ohessa shariaoikeutta? Onko tämä mahdollista missään olosuhteissa?

Kysymys Touko Aallolle:
Jos muslimit oman harkintansa mukaan noudattavat vain shariaoikeuden ratkaisuja, vaikka ne ovat ristiriidassa Suomen muun oikeusjärjestelmän kanssa, onko kyseessä hyväksyttävä kansalaistottelemattomuus? (Kyse voi olla esimerkiksi avioliitosta, avioerosta, perinnönjaosta tai sopimuksesta.)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti