sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Niin muuttuu maailma Eskoseni

Cosiddettolla on jo hieman ikää, niin että olen ennättänyt ihmetellä maailman menoa muutaman vuosikymmenen. Muutoksia luonnollisesti on tapahtunut, ja tapahtuu kaiken aikaa. 

Nyt havahduin suureen ideologiseen muuttumiseen globaalilla tasolla.

Kuka puolustaa voimakkaasti maailman kaupan vapautta?

Väärin. Se ei ole USA eikä Saksa. Se on Kiina.

Samalla kun USA uuden presidenttinsä johdolla aikoo irtautua erilaisista laajan tason vapaan kaupan järjestelyistä (NAFTA, Etelä-Korea, Kiina), niin Kiina esittää voimakkaasti sekä suoraan että Brics-maiden kautta maailman tason vapaan kaupan tärkeyttä ja sitä, että kaupan vapaus tuo vaurautta kaikille. Kiina käyttää aivan samoja argumentteja joita länsimaat ovat esittäneet vuosikymmeniä Maailman pankin, OECD:n ja Valuuttarahaston johdolla.

Kiina on lisäksi harmistunut (lievästi sanottuna) USA:n suojautumisesta kiinalaisia investointeja kohtaan. USA oli viime vuonna Kiinan suurin investointikohdemaa, yhteensä 46 miljardin USD:n investointimäärällä. Nyt Kiinan mieliä hiertää se, että USA pyrkii rajoittamaan kansalliseen turvallisuuten vedoten kiinalaisia investointeja monilta aloilta. Kiinan mielestä USA käyttää kansallista turvallisuutta ”keppihevosena” ja laajentaa sen perusteella investointikieltoalojen joukkoa.

Kiina, josta on nimenomaan kaupan vapauden perusteella kasvanut maailman suurin talous, on edelleen tiukasti yhden puolueen käsissä. Eikä Kiinan ns. ihmisoikeudetkaan täytä kaikkia länsimaisia käsityksiä. Mutta niin vain Kiina opettaa länsimaille kaupan vapauden merkitystä taloudellisen hyvinvoinnin lähteenä.

Paljon on muuttunut tilanne siitä, kun Kiina pakotettiin avaamaan aikaisempaa enemmän maansa ja  kaupunkinsa länsimaisille kauppiaille. Apuna käytettiin tällöin sotaa. Kiina tyytyy, ainakin toistaiseksi vielä, rauhanomaisiin toimiin.

(Mielestäni Kiinan kaupan vapauden puolustaminen ja korostaminen osoittaa vain sen, kuinka käytännöllisesti kiinalaiset suhtautuvat kaikkeen. He jättävät ideologiat taka-alalle, silloin kun se heille sopii.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti