keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Olisiko maallamme malttia vaurastua?

Suomalaisten asemasta maailman vaurauden jakautumisessa kertoo karua kieltä Allianzin julkaisema Global Wealth Report 2016. Aikaisemmin on selvästi tullut esiin se, että me suomalaiset olemme jäljessä muiden kehittyneiden maiden vauraudesta. Olemme olleet milloin Pohjolan Japani ja milloin missäkin asiassa maailman paras. Parhaillaan hehkutetaan talouskasvua ja mietitään jo, mihin sen tuoma vauraus tuupataan.

Kuten Kekkonen jo aikoinaan sanoi: Olisiko maallamme malttia vaurastua?

Global Wealth Report 2016 mittasi vaurautta netto-omaisuudella euroissa per sierainpari. Allianzin raportin mukaan vauraita maita, jotka ovat meitä edellä ovat:

Ylin kasti USA ja Sveitsi  netto-omaisuus yli 170.000 €

II kasti netto-omaisuus yli 80.000 € mutta alle 100.000 €/henkilö

Belgia
Kanada
Tanska
Japani
Alankomaat
Uusi-Seelanti
Singapore
Ruotsi
Taiwan
UK

Suomen menestystarinaa hehkutettaessa on syytä huomata Singaporen ja Taiwanin mahtava nousu varallisuuden suhteen. Näiden maiden lähtökohdat olivat toisen maailmansodan jälkeen ainakin yhtä heikot kuin Suomen.

III kasti yli 50.000€ mutta alle 80.000 €

Itävalta
Saksa
Israel
Italia
Ranska
Australia

Alle 50.000 rajan jää Irlanti, jonka henkilöiden varallisuus on keskimäärin runsaat 45.000 €

Lopuksi Suomi. Rakkaan 100-vuotta täyttävän neitomme meille tuottama vauraus keskimääräistä suomalaista kohti on vain hieman vajaa 29.000 €. Suomen kanssa samassa kastissa ovat mm. Espanja ja Etelä-Korea.

Herää kysymys: Miten tässä nyt näin on käynyt? Mihin se Suomen menestystarina on hävinnyt? Ainakaan se ei näy vauraudessa.

Kun nyt puhutaan taakanjaosta pakolaisten osalta, eikö tuo keskimääräinen varallisuus olisi maan asukaslukua oikeudenmukaisempi jakoperuste?


(Kun nyt jälleen vaaditaan tuloeroja tasaavaa politiikkaa, niin onko siis vihervasemmiston mielestä parempi, että tulonjako on tasainen ja kaikki olemme yhtä köyhiä? Suuressa osassa meitä vauraampia maita on Suomea suuremmat tuloerot.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti