lauantai 2. syyskuuta 2017

Kiina tekee sen taas?

Luin China Dailyn artikkeleita Kiinan tapahtumista. Ensin tuli vastaani tieto siitä, miten syyskuun loppupuolelta alkaen luotijunat suihkivat 400 km:n tuntinopeudella Pekingin ja Shanghain välillä. Uutisessa kerrottiin myös, että Kiina on rakentanut nopeille junille omaa rataverkkoa jo peräti 22.000 kilometriä, mikä on 60 % koko maailman nopeiden junien rataverkostosta. Tarkoitus on melko lyhyellä aikavälillä kasvattaa tämän rataverkoston pituus 45.000 km:iin. 

Kiinan on tarkoitus valloittaa myös nopeiden junien maailmanmarkkinat (Huom! Me täällä Suomessa haluamme panostaa peruskoulun vientiin).

Toinen samaan asiaan liittyvä uutinen oli se, että lisäksi kiinalaiset kehittelevät erityistä superjunaa, jonka nopeus olisi merkittävästi korkeampi, eli ainakin 1.000 km/tunti. Vastaavia suunnitelmia tosin löytyy muualtakin.

Kolmas, ehkäpä tärkein uutinen oli se, että Kiina lisää luonnontieteiden koulutusta. Kaikissa Kiinan peruskouluissa lisätään luonnontieteen koulutusta ensimmäisestä luokasta alkaen.

Nämä uutiset saavat kysymään, että tekeekö Kiina sen taas. Eli tuleeko Kiina olemaan tieteellinen, taloudellinen ja poliittinen sekä ainut vaikuttava suurvalta 2030-luvulla ja siitä eteenpäin? Kuten Kiina oli merkittävä teollinen ja taloudellinen suurvalta ajanlaskumme alkupuolelta aina 1700-luvulle saakka ja melkoinen keksintömylly myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti