keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Voi meitä typeryksiä

Ilmaston muutos, joka katsotaan ihmisen aiheuttamaksi, on varmasti suuri ongelma. Sen ratkaisemiseen tarvitaan kaikki mahdolliset ja järjelliset keinot. Tietysti meidän on oltava riittävän varmoja, että ihmisen toimilla on ratkaiseva vaikutus ilmastomuutokseen ja että kehitetyt toimet vaikuttavat sitä hillitsevästi.
Lisäksi meidän on oltava riittävän varmoja siitä, että tavoiteltu päämäärä (esimerkiksi lämpötilan nousun rajoittaminen vain kahteen asteeseen) on todella relevantti ja hyödyllinen.

Suomi on mukana kuin partiopoika kaikessa, missä voi yrittää niittää itselleen hyvää mieltä ja kokea sen euforian, että ulkomaalaiset sanovat ”olette hyviä ihmisiä”.

Tämä tulee mieleen tutustuttaessa lausunnolle lähetettyyn ”Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmaan vuoteen 2030”.

Seuraavassa kuvakaappauksena ilmastopolitiikan toteuttajien käsityksiä siitä, miten hiilijalanjälkeä tulee vähentää vuoteen 2030 mennessä.
Mitä tämä voi tarkoittaa vuonna 2030?

- auton käyttö on tehty todella kalliiksi tai jopa osittain kielletty
- kodin ja muiden rakennusten lämpötila saa olla enintään18-20 astetta
- saunaa saa käyttää vain kerran kuukaudessa
- kesämökki ei saa olla kauempani kuin 50 km päässä kotoa
- vettä saa käyttää vain 50 litraa/hlö/vrk (eli säännöstely)
- kävellen kaupassa käymisestä palkitaan alennuksilla
- lomamatkat ulkomaille ovat luvanvaraisia
- lihan syönti/saanti on kortilla
- kasvissyönnistä saa papukaijamerkin

Tuntuuko mahdottomalta? Niinpä, mutta mitä on tehty tupakoinnin suhteen, kun se haluttiin saada ”pahaksi tavaksi”? Onhan ilmastonmuutos kuitenkin, ainakin kuvion laatijoiden ym. mielestä huomattavasti tärkeämpi juttu.

Lisäksi tuntuu erikoiselta, että EU ja Suomi etunenässä alkavat rajoittaa voimakkaasti omaa taloudellista toimeliaisuuttaan ja hylkäävät toisaalta fossiiliset polttoaineet ja puhtaan ydinvoiman. Samalla kuitenkin sallitaan esimerkiksi Kiinalle 1.171 uuden ja Intialle 446 uuden hiilivoimalan rakentaminen. Myös ydinvoimasta luopuvat Japani (45 kpl) ja Eurooppa (27 kpl) rakentavat uusia hiilivoimaloita. EU:n suuntaan tähyävä Turkkikin kunnostautuu tällä saralla kohtuumäärällä (93).


Näinhän sitä CO2-päästöt vähenevät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti