torstai 8. kesäkuuta 2017

Voi meitä typeryksiä II

Jatkan hieman edellisen kirjoitukseni aihepiiristä.

CO2-päästöjen kokonaismääristä löytyy yllätys, kun katsotaan maakohtaisia tietoja. Me EU:ssa olemme pahoillamme siitä, että juuri ME pilaamme koko planeetan ja olemme suuri syyllinen esimerkiksi CO2-päästöihin.

Asia ei nyt ole aivan näin.

Seuraavassa taulukossa on viiden suurimman maan CO2-päästöt ilman EU-kokonaisuutta.

Maa
CO2-päästöt miljardia tonnia
Kiina
10.2
USA
5.1
Intia
2.0
Venäjä
1.8
Japani
1.2
EU-kuusikko
2.4

EU-kuusikkoon kuuluvat: Saksa, UK, Italia, Ranska, Puola ja Alankomaat. Näissä kuudessa maassa asuu yhteensä noin 330 miljoonaa ihmistä, saman verran kuin USA:ssa ja kaksi ja puoli kertaa Japanin asukasluku.

Koko maailman CO2-päästöt olivat noin 36 miljardia tonnia, joten taulukon maat päästivät taivaalle yhteensä noin 64 % kaikista CO2-päästöistä. Suomen osuus ilmastonsaastutuksesta on noin 0,05 miljardia tonnia eli noin 50 miljoonaa tonnia.  Suomen vaikutus lienee hieman suurempi kuin kaikkien kiinalaisten yhteinen haukotus tuo tullessaan ilmakehään, jos asian leikillisesti ilmaisee.

Nyt kun EU alkaa kurittaa itseään lähes masokistisella raivolla ja vähentää omia päästöjään, niin

1. Jos EU-kuusikko lopettaa kokonaan fossiilisten polttoaineiden käyttämisen, se vähentää maapallon tason päästöjä vain hieman alle 7 %.

2. Jos kehittyvä kymmenikkö (Brasilia, Etelä-Korea, Etelä- Afrikka, Indonesia, Intia, Kiina, Meksiko, Thaimaa, Turkki ja Venäjä), joiden CO2- päästöt olivat yhteensä runsaat 17 miljardia tonnia, lisäävät omia päästöjään esimerkiksi15 %:lla, menee koko planeetan tasolla EU-kuusikon uhraus hukkaan. Lisäevästyksenä vielä tieto, että vuodesta 1990 vuoteen 2013 kasvoivat Intian CO2-päästöt noin kolminkertaisiksi ja Kiinan päästöt yli nelinkertaisiksi. Vertailun vuoksi voin todeta, että USA:n CO2-päästöt ovat samana aikana kasvaneet vain reilut 7 %.

Tässä esitettyjen lukujen tarkoituksena on osoittaa se, että olemme joko ylifiksuja tai todella typeriä. Fiksuja olemme, jos olemme varmoja, että ihmisen toiminta joko yksin tai yhdessä muiden tekijöiden kanssa vaikuttaa ilmaston muuttumiseen ja vieläpä haitallisesti. Lisäksi meidän on oltava riittävän varmoja siitä, että valitsemamme keinot ovat oikeat.

Typeryksiä olemme, mikäli ilmaston muutos ja sen seuraukset tulevat meistä huolimatta ja/tai valitsemamme keinot ovat erheelliset.

Typeryksiä olemme myös, jos valitut menettelytavat eivät ole riittävän tasapainoisia maailman mittakaavassa eli mikäli valitut keinot vaikuttavat kielteisesti isoon osaan teollistunutta maailmaa.

Voihan olla niinkin, että olemme fiksuja, kun ilmastonmuutoksen varjolla toteutamme yhden historian merkittävimmistä kansainvälisistä tulonjaoista. Joidenkin mielestä meidän teollisuusmaiden kansalaisten on vuoro maksaa ja kehittyvien maiden olla saajapuolella. Saammehan ainakin hyvän ihmisen leiman.

Joidenkin toisten mielestä tasapainoisempi kehittäminen voisi olla paikallaan.

Planeetan tasolla joka tapauksessa asian ratkaisee se, miten Kiina, Intia ja muut kehittyvät taloudet saavat CO2-päästönsä kuriin.

Siispä, jos seurataan CO2-päästöjen kehitystä koko planeetan tasolla, kannattaa nimenomaan seurata esittämääni kymmenikköä ja ehkäpä USA:ta. Näiden kavereiden toiminnasta asia riippuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti