maanantai 22. toukokuuta 2017

Miksi tienaamme niin vähän?

Kaikki on tietysti suhteellista, mutta hieman ihmetyttää suomalaisten näkökulmasta katsottuna seuraava seikka:

Miksi Suomessa keskimääräinen palkka on niin kehno muuhun Eurooppaan verrattuna?

OECD:n tilastot keskimääräisestä palkasta ostovoimakorjattuna osoittavat, että suomalaisten palkkataso on merkittävästi alhaisempi kuin muiden kehittyneiden tarkastelumaiden.

Seuraava tauluko kertoo, paljonko on keskipalkka tehtyä työtuntia kohti eri maissa:

Maa
Keskipalkka/
tehty työtunti USD
Sveitsi
37
Norja
36
Alankomaat
36
Tanska
34
Belgia
31
Itävalta
29
Kanada
28
Ruotsi
25
Suomi
24

Jostain syystä me suomalaiset saamme palkkaa, jolla saamme merkittävästi vähemmän palveluita ja tuotteita kuin verrokkimaiden kansalaiset Euroopassa ja Kanadassa. Suomalaisen tienesti verrattuna varsinkin sveitsiläiseen, norjalaiseen ja alankomaalaiseen on hämmästyttävän alhainen. Tanskalaisetkin voivat olla iloisia ja vähän katsella, että mitenkä suomi-poika ja suomi-neito oikein aikovatkaan pärjätä.

Lisäksi on hyvä huomata, että toisesta suunnasta eli takaamme tulevat höökiikovaa vauhtia rinnallemme sekä Slovenia (20 USD/tehty työtunti) että Uusi-Seelanti, jolla jo vuoden 2012 tasolla oli keskipalkka 22 USD/tehty työtunti.

Jos suuntamme ei muutu, huomaamme piakkoin, että olemme Euroopan rupusakissa tässä asiassa. On merkittävää huomata vielä ainakin se, että meitä parempaa keskipalkkaa saavien työsuoritus ei tuota ainakaan niin paljon enemmän hyötyä eli euroja kuin mitä palkkaerotus on.

Eroja tosin on. Selkeimmät erot ovat Belgian, Norjan, Alankomaiden ja Tanskan hyväksi. Näissä maissa BKT/tehty työtunti on korkeampi kuin Suomessa ja Kanadassa vastaavasti alhaisempi. Vaikutusta on varmaan myös sillä, että edellä esitetyt maat ovat hyvin vientivetoisia, monella maalla on selkeästi Suomea suurempi vientiriippuvuus kuin meillä.

Tehtyjen vuosityötuntien keskimäärä on Suomessa myös selvästi suurempi kuin verrokkimaissa, Kanadaa lukuun ottamatta. Esimerkiksi Sveitsissä tehtyjä vuosityötunteja oli 1587 ja Alankomaissa vain 1419 työtuntia, kun Suomessa tehdyt työtunnit ovat keskimäärin 1.646 tuntia.

Kun meillä on lisäksi alhaisempi keskituntipalkka, joudumme käyttämään enemmän työaikaa eurojen hankkimiseen. Päästäksemme esimerkiksi tanskalaisen tai alankomaalaisen vuosiansioihin, joutuisimme tekemään vuodessa noin 2.050 työtuntia. Kun taas alankomaalainen, päästäkseen suomalaiseen vuosikesiansioon, voisi tehdä vain 1.140 työtuntia, eli merkittävästi vähemmän kuin mitä hän nyt tekee ja todella paljon vähemmän kuin mitä suomalainen joutuu tekemään. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti