maanantai 15. toukokuuta 2017

Donald Trumpin elämändiili?

Korean Demokraattinen kansantasavalta, yleisemmin Pohjois-Koreana tunnettu, on viime aikoina herättänyt huolta ja jopa pelkoa toteuttamalla useita ohjuskokeita ja uhittelemalla eri tahoja. Näihin on sitten eri tahoilta annettu enemmän ja vähemmän järkeviä vastauksia. Pohjois-Korean uhmaava käytös kohdistuu historiallisista syistä johtuen eteläiseen Korean osaan, Japaniin sekä USA:han.

Käsissämme on siis uhkaava tilanne. Tai sitten ei.

Vaihtoehtoina tilanteen ratkaisemiseksi esitetään Pohjois-Korean painostamista sovinnollisempaan käyttäytymiseen, vallan vaihtumista tai pitemmällä aikavälillä molempien Korean maiden yhdistymistä mallia Saksojen yhdistyminen. Kaikissa vaihtoehdoissa yhtenä edellytyksenä on, että nimenomaan Kiina, yhtenä maailman suurista ja erityisesti Aasian suurista maista, vaikuttaa jonkin edellä esitetyn ratkaisun syntymiseen. Kaikissa vaihtoehdoissa on omat hyvät ja hankalat puolensa.

Pohjois-Korean jääminen yksin nykyisenmuotoiseen yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen olotilaan ei ole kenenkään edun mukaista. Maan BKT/asukas on erittäin alhainen, vain noin 2.000 USD. Kun ns. Etelä-Korean BKT/asukas on lähes 37.000 USD, ero on kestämätön ja johtanee väistämättä jonkin ajan sisällä suureen keskinäiseen ”kanssakäymiseen” vakavammissa merkeissä. On aivan sama, minkälainen johto maassa on.

Molempien Korean maiden yhdistyminen olisi niin suuri yhteiskunnallinen ja taloudellinen muutos, että eteläinen osa ei pysty sitä toteuttamaan. Kuten edellä tuli esiin, eteläisen ja pohjoisen osan taloudellinen ero on erittäin suuri. Koska maiden väestösuhteet ovat yhdistymisen kannalta vielä hankalat (eteläinen osa noin 50 miljoonaa asukasta ja pohjoinen osa noin 25 miljoonaa asukasta), on maiden yhdistyminen todellisuuspohjaa vailla.

On kuitenkin vielä eräs vaihtoehto, jota ei ainakaan kovin laajasti ole julkisuudessa esitetty. Tämä vaihtoehto edellyttää seuraavien seikkojen toteutumista:

1. USA uuden presidenttinsä johdolla hyväksyy sen tosiasian, että Korean maita ei kannata yhdistää keskenään.
2. Venäjä hyväksyy saman asian.
3. Japani hyväksyy toteutettavan toimenpiteen eikä katso sen uhkaavan omaa olemassa oloaan millään tavalla vaan päinvastoin turvaavan rauhaisan olemassa olon.
4. Etelä-Korea hyväksyy ratkaisun ja alkaa tehdä yhteistyötä vanhan pohjoisen osan kanssa ja rakentaa sinne toimivat suhteet.
5. Kaikki maat luottavat siihen, että tämä ratkaisu poistaa pysyvästi Pohjois-Korean ydinaseuhan.

Vaihtoehto on seuraava:

Korean Demokraattinen Kansantasavalta yhdistyy Kiinan kanssa (siis Kiinan Kansantasavallan) kanssa.

Perustelut:

1. Kiinalla ja Pohjois-Korealla on kohtuullisen samantyyppinen poliittinen ja yhteiskunnallinen ideaali. Tämän vuoksi Pohjois-Korean asukkaat varmasti haluavatkin yhdistyä isoveljensä kanssa, esimerkiksi valtioiden liitoksi.
2. Kiinalla on riittävän suuret taloudelliset voimavarat nopeasti kehittää Pohjois-Korean talous nykyaikaisemmalle tasolle ja vähentää köyhyyttä merkittävästi. On ennen kaikkea Kiinan ansiota, että maailman tasolla köyhyys on alentunut.
3. Pohjois-Korean väestön määrä ei hetkauta Kiinan väestömäärässä yhteiskunnallista tilannetta käytännössä minkään vertaa.
4. Kiinassa on tällä hetkellä jo lukuisia vähemmistöjä, joiden kanssa maa on onnistunut kohtuullisen hyvin.

Nyt olisi Donald Trumpilla mahdollisuus elämänsä diiliin. Toivottavasti hän tarttuu siihen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti