lauantai 3. joulukuuta 2016

Mitä islam on meille antanut?

Islamilaisen kulttuurin aikaansaannoksista saa mainion käsityksen Espanjan Andalusiassa, jossa islamilainen kulttuuri vaikutti lähes 800 vuotta. Muodostakoon jokainen oman mielipiteensä. Seuraavat kuvat puhukoot puolestaan:


Cordoba: Mezquita


Granada: Casa del Cabildo Antiguo

Granada: Alhambra

Sevilla: Alcazares Reales


Sevilla: Giralda


6 kommenttia:

 1. Komeita rakennuksia. Ehkä tällaisten saamiseksi kannattaa antaa tuhota kulttuurinsa, antaa raiskata vaimonsa ja useat lapsistaan ja alistua Jizyaan. Varteenotettava mahdollisuus, siis!

  Tietenkin joku vääräleuka saattaisi sanoa että saa hienoja rakennuksia tehtyä helpomminkin, kunhan vain hylkäämme nykypäivän elementtiarkkitehtuuria rakastavien arkkitehtien ehdotukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa maurit eivät niinkään tuhonneet Espanjan kulttuuria vaan tämä tuli olemassa olevan lisäksi.Sitten kun Isabella ja Ferdinand karkottivat maurit Andalusiasta, he kyllä puolestaan hävittivät melko paljon maurilaista kulttuuria. Tämän totesi heidän sueraajansa Kaarle V, Mezqiutaa koskien, johon rakennettiin moskeijan sisään katedraali.
   Oikeastaan näiden kuvien takana on suuri ihmettely, miksi tuolloinen islam ja aikajakso, joka meistä tuntuu sivistymättömältä ja barbaariselta, pystyi tuottamaan tällaista. Oli se sitten maurilaista tai maurilaisten, kristittyjen ja juutalaisten yhteistä aikaansaannosta. Vastaavaa löytyy myös Sisiliasta, jossa maurilaiset sekä he ja normannit toimivat yhdessä.
   Miksi vastaavaa ei saada aikaan nyt?

   Poista
  2. Ehkäpä muslimien kulttuuri on taantunut Espanjan valloitusvaiheen jälkeen. Nykyään ainoat vähänkään merkittävämmät rakennukset rakennetaan länsimaalaiseen tyyliin, luultavasti länsimaisten firmojen toimesta.

   Isänikin osallistui Saudi-Arabiassa 1980-luvulla johonkin rakennusprojektiin teknisenä asiantuntijana. En vain koskaan tullut kysyneeksi, minkä firman palkkalistoilla mutta veikkaisin, että jonkin amerikkalaisen firman.

   Poista
  3. Näin varmaankin on käynyt. Kulttuurit usein taantuvat aikaa myöten. Onko ns. länsimaiselle kulttuurille käynyt tai käymässä näin? Jotkut henkilöt ovat tätäkin esittäneet. Firenzessä käynnin jälkeen moni kävijäkin voi olla samaa mieltä.

   Poista
 2. Islamin loistokauden synty on hyvin ymmärrettävissä. Taustalla on heidän lähtömaitaan ympäröivä monituhatvuotinen korkeakulttuurien sarja, viimeksi hellenistinen (meihinkin yhä ulottuva) ja toisaalta voitokkaat sodat jotka toivat mukanaan rauhoittumaan pakotettujen alusmaiden uudelleen kehittyvän vaurauden. Valloittajat halusivat näyttää! Samoin tekivät myöhemmin eurooppalaiset siirtomaaherrat tai vaikkapa 30-luvun fascistit. Und so weiter…

  Ihmeellistä on tuo ornamentaalinen korkea taso ja elävyys missä ajan patina vielä auttaa. Kiitos näistä kuvista! hh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se varmaan on, että oli hyvä pohja, jolle rakentaa.
   Kaikki kuvissa näkyvä on paikan päällä vielä mykistävämpää. Vaikka olin etukäteen koettanut saada tajuntaani tuon ihmeellisyyden, en ollut päässyt lähellekään sitä kauneutta ja harmoniaa, jota rakennukset ja pintakoristeet ilmensivät.

   Poista