keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Onko Theresa Maylla sittenkin "munaa"?

On todella mielenkiintoista seurata suomalaisen tiedotusvälineistön pähkäilyä UK:n pääministerin esittämistä Brexit -kannoista. Jälleen mennään niin tunteella kuin vain suinkin voi, varsinkin verorahoitteinen YLE onnistuu tässä suhteessa kerran toisensa jälkeen. Ennakoidaan tuhoa sinne ja tänne - mutta ennen kaikkea briteille. Ja irvaillaan vielä hieman brittien halusta palata menneisyyden suurvaltaunelmiinsa.

Mutta, mutta: Voisiko olla niin, että UK on löytämässä uuden vaihteen ja uudet mahdollisuudet tuleville vuosikymmenille? Voisiko olla niin, että EU ja Eurooppa alkaakin olla vanha sairas mies ja tulevaisuus löytyykin hieman etäämmältä, esimerkiksi Amerikan mantereilta, Aasiasta ja Tyynen meren alueelta ja ehkäpä myös Afrikasta.

Joku minua viisaampi voi koettaa hahmottaa asiaa tarkemmin. Itse tuon esiin lähinnä sen, kuka Euroopan isoista tarvitsee toistaan ja kuinka paljon. Asian yksinkertaistamiseksi yhdistin isot EU-maat yhdeksi kokonaisuudeksi eli Viisikoksi. Viisikkoon kuuluvat Alankomaat, Espanja, Italia, Ranska ja Saksa.

Viisikon tavaravienti UK :hon oli yhteensä 233 miljardia USD. Jokaisessa viisikkomaassa UK on viiden tärkeimmän vientimaan joukossa.

Sen sijaan UK:n viisi tärkeintä vientimaata olivat:
1. USA ( 69 miljardia USD)
2. Saksa ( 46 miljardia USD)
3. Sveitsi ( 34 miljardia USD)
4. Kiina ( 27 miljardia USD)
5. Ranska ( 26 miljardia USD)

Vaikuttaa siis siltä, että UK on niskanpäällä, kun verrataan vientimarkkinoita keskenään.UK on kaikille viisikon maille ”tuottava” vientimarkkina, jolloin viisikon maiden vienti ylittää tuonnin UK:sta eli kauppatase on plusmerkkinen näille maille. Viisikon kannalta olisi tärkeää, että UK säilyisi kauppasuhteessa.

Kun tarkastellaan tilannetta UK:n näkökulmasta, asia on tietysti päinvastainen eli kauppatase on miinusmerkkinen viisikon maiden kanssa, Saksan kanssa jopa 53 miljardia USD:a. Tämän vuoksi UK:lle ei ole aivan yhtä tärkeää pysyä EU:n piirissä.

Lisäksi UK:lla on jo merkittävät vientimarkkinat USA:ssa sekä Kiinassa. USA on selkeästi tärkeämpi kauppakumppani kuin Saksa. Kiinakin on ainakin yhtä tärkeä kuin Ranska. Kun otetaan huomioon Kiinan valtavat markkinat, ei ole epäselvää, mitkä ovat näiden maiden painoarvot 2020-luvulla. Sveitsi puolestaan on jo ohittanut Ranskan ja muut EU-maat kaupan volyymissä.

Maailman kaupan painopiste siirtyy väistämättä Tyynen meren alueelle, jossa sijaitsevat suuret (ja osa jopa suhteellisen voimakkaasti kasvavat taloudet), joita ovat USA:n ohessa Japani, Kiina, Intia, Australia, Etelä-Korea, Indonesia. Monille tulevaisuudessa suurille talouksille on aivan sama vaikka ne kääntyvätkin Tyynen meren alueelle eikä Atlantille. Näitä ovat lähes kaikki Väli- ja Etelä-Amerikan maat sekä Venäjä, Saudi-Arabia ja Kanada. Näin ollen maailman talouden painopiste siirtynee kohtuullisen nopeasti EU-maiden ulkopuolelle.

Siispä kysymys: Onko Theresa Maylla viisasten kivi (tai hän on viisas nainen), jonka mukaan hän aikoo brexitin toteuttaa? Aikooko hän hyödyntää brittien kohtuullisen hyvää asemaa ja siirtää Britannian toiminnan ja talouden painopisteen EU-keskeisyydestä Tyynimerikeskeisyyteen ja maailmaan Euroopan sijasta?


(Oma arvioni on: Ilman muuta)




5 kommenttia:

  1. Jaa-a, mahtaako Mayllä olla motiivia hoitaa Brexitin toteutus kunnollisesti, eikös hän ollut itse EU:ssa pysymisen kannalla? Luulen että kauppaehtojen solmiminen EU-maiden kanssa vaatii luovaa juonittelua, jotta ne saadaan toteutettua vastoin Brysselin ylivaltiaitten tahtoa. Mutta toisaalta, ehkä nämä sopimukset tehdään aivan muiden ihmisten toimesta. Toivottavasti briteillä on riittävän juonikkaita kauppahenkilöitä näitä sorvaamassa. Pitemmällä aikavälillä Brexit saattaa olla meillekin hyödyllinen, jos se heikentää Brysselin aristokraattien arvovaltaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KUn katsoo noita tavaravientilukuja, niin britit ovat halutessaan melko vahvoilla sisämarkkinoihin nähden. Ja kuten totesin niin 2020- ja 2030 -luku tapahtuvat muualla kuin Euroopassa. EU on vanha sairas mies aivan kuten komissiokin.

      Poista
    2. Nopeastipa se EU vanheni. Mielestäni tässä olisi eutanasian paikka, eihän henkitoreissaan kärsivää sovi kiduttaa.

      Mutta miten Suomelle käy EU:n hajoamisen jälkeen? Kansallinen omaisuus on suurelta osin jo myyty ulkomaille ja teollisuus ajettu kaukoitään. Vaatisi käsittämätöntä poliittista rohkeutta ottaa ne takaisin kotimaahan.

      Poista
    3. EU ilmeisesti on elänyt "koiranelämää", joten ikääkin on ehtinyt jo tulla yllin kyllin. Ei kai meillä ole muuta mahdollisuutta kuin evoluution kautta rakentaa uutta yhteiskuntaa samalla saadaan kehitettyä uudet terveet rakenteetkin ja uudentyyppistä taloudellista toimintaakin.Ikävä kyllä mikään ei vielä kuitenkaan viittaa siihen, että viisaat päättäjämme haluavat todella uudenlaista Suomea vaan halutaan pitää kiinni kaikesta" vanhasta".

      Poista
    4. Niinpä. Yhtäläisyysmerkit voikin vetää pessimismin ja realismin väliin, tässäkin yhteydessä.

      Poista