tiistai 13. syyskuuta 2016

Vero-oppia 1300-luvulta

"Dynastian alkuvaiheessa kertyy veroja paljon, vaikka verotus on lievääkin. Dynastian loppuaikoina veroja kertyy sitä vastoin vähän, vaikka verotusta lisätään ja se on raskasta. Tämä johtuu siitä, että dynastia seuraa uskonnon ohjeita eikä pane alamaistensa maksettavaksi muita veroja kuin ne, jotka uskonnollinen laki nimenomaan määrää. Verotus on lievää, koska nämä verot ovat alhaisia.

Perusteena alhaiselle verotukselle on se, että dynastian voimana on ryhmähenki ja sillä on ne ominaisuudet, joiden varassa on menestys rakennettu. Myös suhtautuminen alaimaisiin on on yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä korostavaa. Hyvä elämä edellyttää yhteistyötä, keksinäistä kunnioitusta, toisen ottamista huomioon sekä toisen omaisuuden kunnioittamista. Kun tilanne on tällainen, jokaisen alamaisen verotus on matalalla tasolla. Kun verotuksen taso on kohtuullinen, ihmisillä riittää intoa ja yritteliäisyyttä. Elinkeinoelämä vahvistuu ja yritystoiminta lisääntyy, sillä alhainen verotus tuo ihmisille tyydytyksen työstä. Talouden vilkastuessa yhteensä kerättyjen verojen määrä kasvaa.

Dynastian oltua pitkään vallassa, hallitsijoiden tavat tulevat aina vain hienostuneemmiksi. Aikaisemmat, hyvin toimineet käytösnormit ja yksinkertainen elämäntapa eivät enää kelpaa ihanteiksi. Kohtuullisuus ja pidättyvyys menevät menojaan ja niiden tilalle tulee häikäilemätön vallankäyttö ja ylellisyyttä suosiva hovikulttuuri. Dynastian jäsenten elämäntavat muuttuvat yhä vaativimmiksi ja tarpeet vain lisääntyvät. Tämä johtuu siitä, että eletään vaurauden ja ylellisyyden keskellä. Tämän vuoksi alamaisten verorasitus kasvaa. Jotta saadaan riittävästi verotuloja kerättyä, lisätään yksittäisten veronmaksajien kuormitusta eri tavoilla ja erilaisilla veroilla. Lopulta verotaakka on kohtuuton, ja korkeista veroista tulee vakiintunut velvollisuus. Koska veroja on korotettu vähän kerrallaan, kukaan ei tiedä tarkalleen, kuka mitäkin veroa on korottanut tai kuka minkin veron on määrännyt maksettavaksi. Niistä on vähitellen tullut pysyviä.

Kun verot ovat kohtuuttomat, ihmisten yritteliäisyyys vähenee. Kun ihmiset vertaavat yritysten vaatimia menoja omiin tuloihinsa ja siihen hyötyyn, joka heille niistä koituu, he totevat yrittämisen toivottomaksi. Tämän seurauksena he luopuvat kaikista ponnistuksista.

Seurauksena edellisestä on verotulojen alentuminen, sillä kaikkien maksamat veromäärät vähenevät. Vastauksena tähän veroja yleensä nostetaan eli verotusta kiristetään. Jossain vaiheessa verotaakkaa ei voida enää lisätä. Yrittäminen on kannattamatonta, koska verot ovat liian korkeat. Yritykset, jotka aikaisemmin olivat kannattavia, siis ennen verojen korotusta, ovat korotusten jälkeen kannattamattomia. Lopputuloksena on, että yhteenlaskettu verotuotto alenee jatkuvasti. Kun yritteliäisyys lamaantuu tarpeeksi, edessä on dynastian romahtaminen.

Jos tämä olisi aidosti tiedossa, ymmärrettäisiin, että yritteliäisyyttä tuetaan parhaiten pitämällä verotus alhaisena. Siten kannustetaan ihmiset toiminntaan, sillä silloin he havaitsevat sen itselleen edulliseksi."



Kun korvaa sanan 'dynastia' sanalla yhteiskunta/valtio, alkaako vaikuttaa tutulta? Eikö olekin kuin Juahana Vartiaisen suusta?  Miten olemme voineet unohtaa tämän totuuden?

Itse asiassa sanoma on suoraan 1300-luvulta. Sen esittäjä on Ibn Khaldun, joka kirjassaan maailmahistoriasta erittelee kulttuurien syntymisen, kasvun, kukoistuksen ja tuhon syitä.

(Lähde: Sana ja ruokokynä, toimittanut Tapani Harviainen, josta edellä oleva on hieman muokattuna esitetty)


4 kommenttia:

  1. Kas, ei todellakaan mitään uutta auringon alla. Romahdus on todennäköisesti tulossa joka tapauksessa. Ainoa mitä voimme tässä vaiheessa tehdä, koska dynastiamme ei historiaa lue eikä neuvoja kuuntele, on vaikuttaa siihen, onko Euroopassa tulevaisuudessa kalifaatti vai uusi demokratia.

    VastaaPoista
  2. Mielestäni meillä on tässä suhteessa vain yksi ainoa todellinen vaihtoehto.Jotenkin hieman oudoksuttaa se, että kuljemme silmät ummistettuina kohti tilannetta, joka on melko epämiellyttävä kaikille siinä tilassa olijoille. Tämäkin on tapahtunut historiassa muutaman kerran, emmekä me näistäkään halua ottaa opiksi.

    VastaaPoista
  3. Hmm. Viisi kertaa päivässä-selkäjumppa on kuulemma hyväksi, selälle. Tiedä sitten onko siinä mitään muuta hyvää? Ainakaan dhimmiksi ei kannata jättäytyä. Suojelurahan maksaminen loppuelämän ei kuullosta mitenkään hyvältä ajatukselta.

    VastaaPoista
  4. Selkäjumppa on varmasti aina hyväksi selälle. Esittämäsi mahdollisuus ei ole minun maailmassani se todellinen vaihtoehto, jonka lapsemme ja lastenlapsemme ansaitsevat.Länsimaisessa yhteiskuntamallissa on muutenkin vielä paljon kehitettävää, ei sitä tarvitse hankaloittaa sillä, että tieten tahtoen otetaan mukaan tekijöitä, jotka haluavat sen taantuvan.
    Tuo sokeus, josta edellä mainitsin, on käsittämätöntä. Tähän mennessä historiassa on jokin joukko vallannut/ottanut ylivallan toisen joukon alueella vain, jos valtaajalla/ylivallan ottajalla on ollut teknologinen, sotilaallinen tai näiden molempien tuottama ylivertaisuus. Muussa tilanteessa aluelle tulevat ovat sulautuneet tuloalueen väestöön ja omaksuneet hediän kulttuurinsa valtaosin. Nyt vaikuttaa tilanne toisenlaiselta. Länsimaat antautuvat ehdoitta ja haluavat, että paikalla jo ollut väestö mukautuu tulijoiden kulttuuriin/ tulijoihin. Aika mielenkiintoinen historiallinen kokeilu.

    VastaaPoista