tiistai 6. syyskuuta 2016

Valoa tunnelin päässä

Alueiden kilpailukyky 2016 -selvitys antaa hyvinkin positiivisen signaalin talouden elpymisestä Suomessa. Hieno juttu.

Selvityksessä yrityksiltä kysyttiin, miten työpaikkojen määrä tulee kehittymään yrityksessänne seuraavien kahden vuoden aikana. Tuloksessa näkyy selvä usko siihen, että työpaikkojen määrä kasvaa. 

Eri alueiden välillä jakautuma on seuraavanlainen: Mukana vertailun vuoksi toinen sarake, joka kertoo, kuinka suuri osuus yrityksistä ilmoittaa että työpaikkojen määrä vähenee.


työpaikat lisääntyvät %
työpaikat vähenevät %
Riihimäki-Hyvinkää
54
8
Helsingin seutu
47
8
Tampere
44
18
Turku
38
11
Oulu
41
19
Koko maa
41
13


Tehty selvitys osoittaa yritysten oman käsityksen tulevista toimintamahdollisuuksistaan. Runsas 40 % yrityksistä kertoo, että seuraavan kahden vuoden aikana työpaikkojen määrä kasvaa ja puolestaan vain 13 % toteaa työpaikkojen määrän vähenevän, joten olemme ilmeisesti tilanteessa, jossa talouden suunnanmuutos voi todellakin tapahtua.

Toimialojen ja maan eri alueiden välillän on melkoista vaihtelua. Merkittävää on se, että kasvuhakuiset yritykset aikovat palkata lisää henkilökuntaa. Kasvuhakuiset yritykset toimivat jo useilla paikkakunnilla ja/tai ulkomailla. Esimerkiksi jo ulkomailla toimivista yrityksistä puolet aikoo lisätä henkilöstön määrää, kun vastaavasti vain yhdellä paikkakunnalla toimivista yrityksitä vain 36 % lisännee henkilökuntansa määrää. 

On hienoa, että näinkin selkeä positiivinen viesti tulee yrityskentältä syksyn alkamisen kunniaksi. Sipilän hallituksella ja myös muilla päättäjillä on nyt haasteellinen tehtävä pitää huolta siitä, ettei yritysten kohtuullisen myönteinen näkemys katoa ainakaan hallituksen ym. muiden toimijoiden päätösten ja toimenpiteiden vuoksi. Yhteiskunnan talous perustuu entistä enemmän psykologiaan. Sen vuoksi myönteisten signaalien antaminen orastavaa kehityssuuntaa tukemaan on erittäin tärkeää.


Ps. Lisäpotkua hyvään suuntaan tuo myös Turun telakan saamat loistoristeilijätilaukset. Lieneeköhän Stubbin Teamfinlandialla sormensa pelissä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti