keskiviikko 9. elokuuta 2017

Vain naisille

Kaikkea ne kiinalaiset keksivätkin! Henanin maakunnan pääkaupungissa Zhengzhoussa eräs virkistyskeidas on keksinyt oivallisen idean, ainakin joidenkin mielestä. Tämä idea on:

naisten omat parkkipaikat.

Nämä pysäköintipaikat ovat sallittuja vain naisille. Ne ovat 10 senttiä tavanomaisia parkkipaikkoja leveämpiä. Yrityksen perusteena parkkipaikoille on erityinen huolenpito naisautoilijoista.

Kuten yleensä tämäntyyppisissä asioissa tämäkin on herättänyt melkoista keskustelua somessa. Jotkut pitävät parkkipaikkoja hyvänä asiana – toiset taas eriasrvoistavana.

Uutisen julkaissut China Daily -lehti kysyykin, tulisiko myös julkisten tilojen yhteyteen rakentaa naisautoilijoille omat parkkipaikat.

Asian puolestapuhujat esittävät, että naisparkkipaikat ovat vain pienehkö huomionosoitus naisille ja osoittavat erityistä huolenpitoa naisia kohtaan:
- naisten omat parkkipaikat vähentävät naisautoilijoiden ja miesautoilijoiden välille syntyviä konflikteja, joita nyt esiintyy
- naisparkkipaikat osoittavat yksinomaan ystävällisyyttä naisautoilijoita kohtaan eivätkä suinkaan syrjintää. Sivistyneen yhteiskunnan tuleekin turvata naisille ylimääräistä huolenpitoa, jotta he kokisivat turvallisuutta ja arvostusta.
- naisparkkipaikkoja on vain rajallinen määrä, joten naisautoilija voi itse valita kumman tyyppistä parkkipaikkaa käyttävät.

Vasta-argumentteina esitetään, että naisautoilijat eivät ole yhtään miehiä huonompia kuskeja, joten erilaistava kohtelu on merkki stereotypiasta ja syrjinnästä:
- huolimatta yrityksen tarkoituksesta, pelkästään se, että erillisiä parkkipaikkoja on olemassa, johtaa käsitykseen että naiset eivät ole yhtä hyviä parkkeeraajia kuin miehet.
- naisparkkipaikat antavat miehille syyn olettaa, että naiset ovat huonompia parkkeeraajia eivätkä naiset saisi käyttää samoja parkkipaikkoja kuin miehet.
- on olemassa myös huonoja miesparkkaajia, joten pitäisi olla sukupuolineutraaleja parkkipaikkoja molempien sukupuolten (tai kaikkien sukupuolten) huonoille parkkaajille.

Saas nähdä, miten käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti