torstai 14. huhtikuuta 2016

Oman onnensa seppä

Olen aikaisemminkin pohtinut täällä onnellisuutta. Painopisteenä oli lähinnä se, miten yhteiskunnallisilla toimenpiteillä voidaan vaikuttaa yksilötason onnellisuuteen ja miten niillä voidaan edesauttaa yksilöitä tulemaan onnellisemmiksi. 

Olosuhteiden vaikutus onnellisuuteen on melko pieni, noin 10 %:n luokkaa. Toiseki siihen vaikuttaa geeniperimämme. Sen vaikutus on merkittävän suuri, mutta sille emme voi mitään, ainakaan teknologian tässä vaiheessa. Sen sijaan täysin omassa vallassamme on kolmas onnellisuuteen vaikuttava tekijä eli me itse. Se vastaa 40 % onnellisuustasostamme.

Oman onnellisuustason nostamista tavoitteleville suosittelen Sonja Lyubomirskyn kirjaa 'Kuinka onnelliseksi?' Kirjassa hän tuo esiin joukon omia valintoja ja omia toimia, joiden avulla omaan onnellisuuden kokemiseen voi vaikuttaa, ja joita harjoittamalla voi oppia olemaan onnellisempi. Hän kutsuu niitä nimellä "onnellisuusaktiviteetit", ja ne ovat:
  1. Ilmaise kiitollisuus. Havaitse ja tuo ilmi se, mistä juuri NYT voit olla kiitollinen
  2. Vaali optimismia. Näkemällä elämä, tilanteet ja asiat myöteisessä valossa vahvistuu myönteinen suhtautuminen ja tätä kautta saa lisää onnellisuuskokemusta
  3. Vältä liiallista ajattelua ja sosiaalista vertailua. Älä vatuloi samoja asioita uudestaan ja uudestaan, älä myöskään vertaile itseäsi toisiin
  4. Tee hyviä tekoja. Hyvän teon tekeminen lisää hyvää oloa ja onnellisuutta. Niitä kannattaa tehdä säännöllisesti ja päivittäin, pienetkin teot riittävät
  5. Vaali sosiaalisia suhteita. Hyvät sosiaaliset suhteet antavat käyttövoimaa ja tunteen siitä, että tarvittaessa saa apua ja tukea
  6. Kehitä selviytymiskeinoja. On hyvä luoda itselle menettelytapoja, joiden avulla voi vähentää stressiä. Ne auttavat kohtaamaan suuret ja pienet ongelmat ja löytämään ratkaisut eri tilanteissa. Kehitä erityisesti ratkaisukeskeistä ajattelu- ja toimintatapaa.
  7. Opettele antamaan anteeksi. Aito anteeksiantaminen rauhoittaa mielen ja vähentää asioiden vatulointia
  8. Hanki lisää virtauskokemuksia. Etsi ja löydä sellaista toimintaa, jossa pääset kokemaan virtauksen eli sen että ajan, paikan, ympäristön taju häviää ja tekeminen sujuu unenomaisen hienosti. Sellaista tekemistä, josta virtauskokemus syntyy, tulee lisätä ja etsiä uusia virtauskokemusta lisääviä toimia.
  9. Nauti elämän iloista. Erityisesti pienistä elämäniloista nauttiminen helposti unohtuu: katso auringonlaskua, kuuntele linnunlaulua, nuuhkaise miltä sinivuokko tuoksuu
  10. Sitoudu tavoitteisiin. Elämän kokemisen kannalta on tärkeää, että meillä on tavoitteita, joihin pyrimme. Niiden tulee olla itsestä lähtöisin ja omia aitoja tavoitteitamme, ne eivät saa tulla vanhemmilta, lapsilta, kavereilta, mediasta jne.
  11. Harjoita henkisyyttä ja löydä elämälle omaa olemista korkeampi päämäärä. On selvästi havaittu, että uskonnollisen tai henkisen asenteen kehittäminen lisää onnellisuutta.
  12. Huolehdi kehostasi. Liiku sopivasti ja pidä huolta fyysisestä kunnosta. Pidä myös huolta henkisestä kunnostasi. Toimi kuten onnelliset ihmiset toimivat eli hymyile, naura, ole hyvällä tuulella, älä kiukuttele, älä rypistä kulmiasi, seurustele hyväntuulisten ihmisten kanssa, vältä energiavampyyrejä, katso iloisia ja onnellisia elokuvia ja lue vastaavanlaisia kirjoja.
 

Aluksi voi olla vaikeaa toteuttaa kaikkia 12 kohtaa, ainakaan yhtäaikaa. Kannattaakin keskittyä muutamaan kohtaan kerrallaan seuraavasti:

- analysoi omaa käyttäytymistä/tekemistä edellisten kohtien mukaan
- valitse kehittämiskohteeksesi ne, jotka ovat tärkeitä onnellisuudellesi, korkeintaan 3-4 kohtaa
- tee itsellesi selväksi, miten muutat käyttäytymistäsi/tekemistäsi asianomaisen kohdan osalta
- ja sitten toimeksi, vaikutus alkaa näkyä tuota pikaa.

Muista että vain Sinä itse olet vastuussa omasta onnellisuudestasi. Vain Sinä voit vaikuttaa vaikutettavissa olevaan 40 %:iin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti