sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Ikävintä mitä Suomelle voisi tapahtua?

Maailman turuilla ja toreilla tapahtuu kaikenlaisia asioita, isoja ja pienempiä. Tulipa mieleeni pohtia, mikä voisi olla huonoin tai ikävin asia, joka Suomelle voisi tapahtua muutaman seuraavan kuukauden aikana.

Olisiko se, että Donald Trumpista tulisi seuraava USA:n presidentti? Tuskinpa. Trump ei pystyisi tekemään sen enempää vahinkoa maailman tai Suomen kannalta kuin rauhanpalkittu edeltäjänsäkään teki tai sai aikaan. Maailma hyväksyisi hänet USA:n presidenttinä siinä missä aikaisemmatkin.

Olisiko se, että Brexit tapahtuisi ja Britannia irtaantuisi EU:sta, ainakin nykymuotoisesti? Tuskinpa vaan, sillä huolimatta mahtavasta pelottelukampanjasta, irtaantumisen todelliset vaikutukset ovat melkoisesti kuviteltuja pienempiä. Lisäksi käytännön irtaantuminen vie aikaa, ja tämän kuluessa kaikki toimijat mukauttavat toimintansa uuteen tilanteeseen. Alkuvaiheessa voisi tietysti syntyä ylilyöntejä puolin jos toisinkin, mutta taloudellisesti tilanne korjaantuisi vuoden sisällä. Poliitikoille voisi syntyä paineita, ainakin selkeämpään viestintään EU:n eduista ja haitoista jäsenvaltion kansalaisille.

Mutta mitä vaikuttaisi, jos tapahtuisi seuraavaa:
1. Kokoomus uuden puheenjohtajan johdolla pitää tiukati kiinni sotemallin valinnanvapaudesta eikä anna periksi. Kokoomus haluaa siis hieman kokoomuslaisempaa politiikkaa muutenkin.
2. Keskusta Sipilän johdolla toteaa, että nyt on vaikeeta ja pitää kiinni omista visioistaan.
3. Sipilä siis toteaa, ettei nykyhallituspohjan ole mahdollista jatkaa.
4. Hallitus hajoitetaan.
5. Uudet vaalit järjestetään lokakuussa 2016.

6. Vaalien edustajanpaikat jakautuvat:
Keskusta                  46
SDP                         45
Kokoomus               42
Vihreät                     24
Perussuomalaiset   18
Vasemmistoliitto      14
Muut                        11

7. Keskusta toteaa, että ahaa - olemme edelleen pääministeripuolue. Edellinen yritys Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kanssa ei menneyt ihan putkeen, joten koetetaanpa toisenlaista kokoonpanoa.
8. Sipilä ottaa kumppanikseen SDP:n ja Vihreät ja saa taakseen yhteensä 115 kansanedustajaa.
9. Sipilä perustelee ratkaisuaan vielä sillä, että SDP ja ammattiyhdistykset kantoivat vastuuta ja saivat suomalaisen sopimusyhteiskunnan toimimaan tekemällä kiky-sopimuksen.
10. Uusi hallitus aloittaa toimintansa marraskuussa 2016. Hallitusohjelman keskeiset kohdat ovat: turvataan hyvinvointiyhteiskunta, pidetään koko maa asuttuna, keskeiset ratkaisut työmarkkinoilla tehdään kolmikantaisesti, kaikille kaikkialla samat julkiset palvelut joko maksutta tai pienellä maksulla.
11. Pääministeri on Juha Sipilä, valtiovarainministeri on Antti Rinne, vihreiden uusi puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto on opetusministeri, koska ulkoministerinä toimii Pekka Haavisto. Ministereitä on yhteensä 19, joista Keskustalla 7, demareilla 7 ja vihreillä 5.
12. Hallitus toteaa, että Suomen talous on selvästi alkanut piristyä ja toimia, nyt annetaan lisävauhtia kasvattamalla julkisia investointeja ja julkisia menoja, mitään lisäleikkauksia ei tarvita, suuri osa jo päätetyistä menovähennyksistä perutaan.
13. Talouden dynamiikka ja kasvu pitävät huolen siitä, että julkinen velkaantuminen alenee, tosin ei pysähdy eikä mitään rakenteellisia muutoksia tarvitse toteuttaa, koska "olemme huippuosaajien huippuyhteiskunta, joka pärjää nyhtökauralla ja turpeen hyödyntämisellä sekä cleantechillä". Sopimusyhteiskunta jatkaa sopimistaan siitä, että mitään ei tarvitse eikä saa muuttaa. Meillä on edelleen "unelma".



Se, mikä tässä skenaariossa hirvittää, ovat kohdat 10-13. 

Jos me suomalaiset kuvittelemme, että olemme jo tehneet jotakin merkittävää oman maan talouden toimeliaisuuden sopeuttamisessa 2020-luvulle puhumattakaan 2030- luvusta, olemme suuresti erehtyneet. Käytännössä on tehty todella vähän. Merkittävin teko on ollut kaupan aukioloaikojen vapautuminen, seuraava voisi olla nelosoluen tuominen päivittäistavarakauppaan - mitään tämän suurempaa ja vaikuttavampaa ei ikävä kyllä vielä ole saatu aikaan. Nyt askarruttaa se, että ei saadakaan, vaan samat ongelmat ovat edessämme seuraavien vuosien aikana ja ikävä kyllä kertaluokkaa suurempina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti