maanantai 10. heinäkuuta 2017

Talouden avoimmuus - elinehto pienen maan pärjäämiselle

Kansainvälinen kauppakamari julkaisi selvityksen, jossa käytiin läpi talouden avoimuuteen liittyviä tekijöitä 75 maassa. Neljän tekijäkokonaisuuden avulla kukin maa pisteytettiin ja sen jälkeen maat asetettiin järjestykseen siten, että kansainvälisen talouden kannalta avoimin maa oli ykkönen ja vähemmän avoimet maat numeroitiin siitä alaspäin.

Perusajatus oli se, että mitä vähemmän on esteitä ja rajoituksia talouden toiminnalle ja tätä kautta kansainväliselle toiminnalle, sitä vapaampana taloutena maata pidetään.

Yleensä olemme tottuneet hehkuttamaan rakkaan Suomi-neitomme sijoitusta tämänkaltaisissa tilastoissa. Nyt näin ei käy. Sen sijaan meillä lienee jo syytä huoleen, sillä Suomi oli vasta 29. Vielä suurempi huolenaihe on se, että suuri osa EU-maista on edellämme avoimuudessa.

Kirkas ykkönen avoimuustilastossa oli Singapore ja toisena Hongkong, jotka olivat selvästi muita avoimempia. Euroopasta kärkikolmikkoon kiilasi Luxemburg. Tämän jälkeen olivatkin sitten suurin osa EU-maista sekä Norjan ja Sveitsin kaltaiset taloudelliset menestyjät.

Olen jo useaan kertaan tuonut esiin sitä, että EU-maiden läntisen osan maat ovat kaikki pärjänneet selvästi Suomea paremmin talouskilpailussa.

Kaiken huipuksi rakkaan maamme eteen kiilasivat talouden avoimuudessa vielä seuraavat maat:
Slovakia (12. sija)
Unkari (13. sija)
Tšekki (14. sija)
Viro (15. sija)
Liettua (16. sija)
Uusi-Seelanti (21. sija)
Chile (24. sija)
Latvia (25. sija)
Slovenia (26. sija)
Israel (27. sija)

Miten nämä maat ovat pärjänneet talouskilvassa Suomeen verrattuna?
Jälleen tyrmäys - kaikki edellä olevat maat ovat menestyneet Suomea paremmin, kun vertailupohjana käytetään BKT/asukas ostovoimakorjattuna ja vakaassa rahanarvossa.

Suomi on kasvattanut BKT/asukas lukuaan vuodesta 2000 vuoteen 2015 vain 13 %, kun muut maat ovat takoneet seuraavasti järjestettynä em. talouden avoimuuden mukaan:

Maa
Muutos% BKT/asukas
Slovakia
81
Unkari
39
Tsekki
48
Viro
75
Liettua
133
Uusi- Seelanti
25
Chile
64
Latvia
118
Slovenia
30
Israel
27
Suomi
13

Voidaan tietysti todeta, kuten asia onkin, että kaikki nämä maat ovat lähteneet selkeästi Suomen alapuolelta kun katsotaan vuotta 2000. Mutta Suomen kanssa samalta tasolta tai korkeammalta lähteneet Hongkong ja Singapore ovat tarkastelujaksolla kasvattaneet merkittävästi (molemmat lähes 60 %). Täten Suomen surkea sijoitus ei selity tälläkään selityksellä.

Tässä tarkastellut maat (kuten lähes kaikki muutkin hyvin pärjänneet maat) ovat pienehköjä talouksia, kuten Suomikin on. Koska avoimuudella vaikuttaa olevan suuri merkitys koko ns. pienen talouden pärjäämiselle, niin kysymys kuuluukin:

Mitä maamme viisaat päättäjät aikovat tehdä lisätäkseen taloutemme avoimuutta ja saadakseen taloutemme lentoon kuten edellä esitetyt maat ovat saaneet?

Lohtua ei meille tuo edes se, että vuoden 2015 BKT/asukastilastossa taulukossa olevat maat ovat vielä (korostan sanaa vielä) Suomea jäljessä vuonna 2015. Jos sama eritahtisuus jatkuu, ohittavat taulukon maat Suomen BKT/asukas määrässä kohtuullisen lyhyessä ajassa, suurin osa jo 2020-luvulla, esimerkiksi

Uusi-Seelanti vuonna 2021
Israel vuonna 2023
Slovakia vuonna 2025
Tšekki vuonna 2026
Virokin vuonna 2027
jne.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti